Testing av hulldekker

HjemNyheterTesting av hulldekker

Digitalisert testing av hulldekker ihht: NS-EN1168:2005+A3:2011

Ved oppstart av produksjon av hulldekker må det gjøres en del tester før det ferdige produktet kan godkjennes for bruk. I mangel av en fullgod metode for å teste kapasiteten til hulldekker, besluttet  Helgeland Betong å ta saken i egne hender.

Resultatet ble en testrigg som er helt unik i Norge.

Grunnlag

Det stilles strenge krav for produksjon og kontroll av hulldekker. Dersom det på et tidspunkt gjøres endringer i betongsammensetning, eller konstruksjonen av hulldekkene i seg selv, må det gjøres nye tester.

Da Helgeland Betong ønsket å optimalisere sine produkter måtte det naturlig nok gjennomføres nye tester. Ved nærmere ettersyn og forståelse av regelverket, ble det konkludert at manuell styring av testbenken ikke var noen god løsning. Det ble også klart at å gjennomføre testene hos tredjepart ville medføre uforholdsmessig høye kostnader. Løsningen ble innovasjon.

Utvikling

Kort forklart går prosedyren med testing av hulldekker med trykkpresse ut på å utsette hulldekkene for belastning i steg, som definert i gjeldende standard, inntil konstruksjonen brister. Det ble klart at for å kunne produsere nøyaktige og faktisk sammenlignbare resultater måtte prosessen automatiseres.

Vår analoge trykkpresse på Helgeland Betong ble av den grunn utstyrt med digital styring. Det ble utviklet en egen programvare for å håndtere styringsoppsett og lagring av resultater. Testriggen styres via egen styrekonsoll med integrert hydraulikkaggregat. Alle ønskelige innstillinger er nå bare noen få berøringsskjerm-trykk unna, og resultatene kan enkelt sendes ut digitalt som standardisert dokumentasjon.

Som første av sitt slag i landet ble vår digitale testbenk godkjent av Kontrollrådet.

Bidrag

Under utviklingen av det nye oppsettet har Helgeland Betong jobbet med en rekke aktører som hver har bistått med sin ekspertise.

  • Til dette arbeidet har vi hatt god hjelp fra Multiconsult, som sammen med Magne Lysberg i Arcon har bidratt med selve styrkeberegningen til hulldekkene.
  • Wiggo Brattland hos Helgeland Betong igangsatte prosjektet. Og ved å sette seg inn i hulldekkestandarden kunne Wiggo definere akkurat hva dataprogrammet skal utføre.
  • Utviklingen av dataprogrammet som styrer trykkpressen er det Goodtech som har stått for.
  • Miras AS  har levert hydraulikkstyringen.
  • Justering og kontroll av de digitaliserte verdiene av det hydrauliske trykket ble utført av Siemens.
  • Kontrollrådet har inspisert og godkjent selve konstruksjonen av trykkpressen. De har også klarert at det er samsvar mellom pressens oppgitte verdier og faktiske verdier.

Testriggen i bruk

Con-Form Bergen er en nyetablert produsent av hulldekker som så etter en løsning på å få gjennomført fullskala test av deres elementer. De valgte å benytte seg av Helgeland Betong og den nyutviklede testriggen for å få sine hulldekker godkjent.

«Helgeland Betong løste testingen på en god måte der vi underveis var trygg på at våre elementer ble testet av folk med kunnskap og utstyr, slik at vi i en oppstartfase ikke trengte å tilegne oss kunnskapen og ikke minst investeringen av testutstyret selv.

Rapporten vi mottok etter utført test var tilfredsstillende og dekket gitte krav som ligger til grunn for testen.»

Stian Hjellestad – Produksjonsleder Con-Form Bergen AS

Økt nytteverdi

I tiden fremover tror vi det blir mange som må teste sine hulldekker på nytt etter hvert som nye miljøkrav blir gjeldende. Og det er fortsatt få tilbydere av denne tjenesten ute i markedet. Med vår nye, automatiserte hulldekkepresse kan vi i Helgeland nå tilby effektiv, nøyaktig og prisgunstig testing av hulldekker for alle fabrikker og andre bransjeaktører som måtte ha behov.

Ikke nøl med å ta kontakt med oss ved behov, eller dersom du har spørsmål om tilbudet rundt testing av hulldekker her hos oss.

Spørsmål? Ta en uforpliktende prat med oss.

Vidar Røssvassbukt

Daglig leder

+47 48 00 12 07
vr@helgelandferdigbetong.no

Vidar Røvassbukt
Wiggo Brattland

Wiggo Brattland

Kontroll- og produksjonsleder

+47 41 47 83 43
wb@helgelandferdigbetong.no

Følg oss på Facebook for flere tilbud og oppdateringer.

Kilde:
https://www.helgelandbetong.no/testing-av-hulldekker/